Slecht slapen? 6 tips om beter te slapen

Slecht slapen 6 tips om beter te slapen

Een keer slecht slapen kan gebeuren. Maar als het te vaak gebeurt, kan het jouw gezondheid beïnvloeden. De vier meest voorkomende oorzaken voor slecht slapen zijn: te veel stress in je lichaam, geen vast slaapritme, middelen die slecht zijn voor je slaap of psychische klachten.  Hiervoor zijn 6 tips die jij vandaag nog toe kan passen.

Zorg voor een goede inrichting voor je kamer

Richt jouw kamer zo goed mogelijk in voor het slapen gaan. Zorg allereerst voor een goed matras en een passend hoofdkussen. Kijk op boxspringvoorraad.nl. Ook is het belangrijk dat je de kamer alleen gebruikt om in te slapen. Gebruik dus geen mobiele apparaten in de slaapkamer. Heb je last van licht en geluid? Gebruik een verduisteringsgordijn of oogmasker om niet wakker te worden van het licht in de zomer en gebruik oordoppen of geluidsmachines tegen geluid.

Pas je voeding aan

Gezondheid is belangrijk om actief te kunnen zijn, maar ook voor een goede nachtrust. Eet zo bewust mogelijk. Probeer de inname van eten en drinken in de avond zo veel mogelijk te minimaliseren. Ga niet naar bed met een te lege of te volle maag en vermijd het drinken van cafeïnehoudende dranken en alcohol. Dus neem ook geen slaapmutsje.

Extra gezondheidstips

Melatonine is een hormoon dat een rol speelt in het slaap-waakritme van ons lichaam. Dit maakt ons lichaam zelf aan. Wanneer je slecht slaapt, wordt vaak geadviseerd dit bij te slikken, maar stop daar mee. Dat verstoort je natuurlijke aanmaak van melatonine. Al deze tips zorgen ervoor dat jouw lichaam zijn eigen dosis aanmaakt.

Slaapritme

Op vaste tijden naar bed gaan zorgt er bijvoorbeeld voor dat je lichaam melatonine aanmaakt rond een bepaalde tijd. Evenals om dezelfde tijd op te staan. Sta in het weekend maximaal twee uur later op om verstoring zoveel mogelijk te voorkomen. Zorg er ook voor dat je niet te veel tijd in bed doorbrengt. Beperk dit tot maximaal 9 uur.  Doe je graag een middagdutje? Doe dit dan niet langer dan 30 minuten en niet vóór 15.00 uur.

Zorg voor een avondroutine

Een avondroutine leert je lichaam dat het tijd is om te gaan slapen. Doe elke avond zoveel mogelijk dezelfde dingen voor je gaat slapen. Bijvoorbeeld: eerst tanden poetsen, omkleden, ontspanningsoefeningen en een kwartier lezen. Probeer daarbij ook minimaal een half uur voor het slapen gaan te ontspannen.

Wat je overdag kunt doen om ’s nachts beter te slapen

Ook de dingen die je overdag doet hebben effect op jouw slaappatroon (en de aanmaak van melatonine). Zorg dat je overdag actief genoeg bent en tegelijk voldoende rust neemt.  Maak bijvoorbeeld een wandeling in de ochtend. Naar buiten gaan is ook goed voor je. Vergeet dan niet je zonnebril wat vaker af te zetten. Genoeg daglicht in je ogen helpt om natuurlijk melatonine aan te maken. Slaap lekker!

Indien de bovenstaande adviezen niet of onvoldoende helpen, is het verstandig om contact op te nemen met een arts.