Hout of composietvlonder in je tuin?

tuinvlonder

Hout wordt in de tuin nog veel gebruikt. Het heeft ook een natuurlijke en warme uitstraling en de meeste houtsoorten zijn erg duurzaam. Sinds enkele jaren is composiet ook met een opmars bezig. Composiet is een materiaal dat bestaat uit houtvezels en kunststof. Op deze manier ervaar je niet de nadelen van hout maar toch de voordelen van kunststof.

Daarnaast heeft dit zogenaamde houtcomposiet hetzelfde uiterlijk als hout. Het is ook voorzien van een nerfstructuur zodat het niet van echt hout te onderscheiden is. De vraag is dus: kan ik beter hout of composiet in de tuin nemen?

Voordelen en nadelen van hout

Voordelen 
Hout heeft tal van voordelen. Omdat het meeste tuinmateriaal van Europees of tropisch hardhout gemaakt is, is het uitermate duurzaam. Dit hout heeft een minimale levensduur van 20 tot 25 jaar. Daarnaast zal hout bij warm weer de hitte goed kunnen absorberen en dus nooit te heet worden. Het ziet er natuurlijk uit en geeft een warme uitstraling.

Nadelen
Dat hout een natuurlijk materiaal is heeft voordelen, maar ook nadelen. Hout is gevoelig voor vocht en het verkleurt na verloop van tijd. Ook heeft hout jaarlijks een onderhoudsbeurt nodig. Dit is best veel werk, waarbij je het hout moet schuren en lakken, beitsen of oliën.

Voordelen en nadelen van composiet

Voordelen
Een groot voordeel van composiet is dat het gemakkelijker in onderhoud is. Composiet vlonderplanken bijvoorbeeld hoef je niet jaarlijks op te schuren en te lakken. Ook is composiet veel kleurvaster dan hout en is het verkrijgbaar in vele kleuren. Hout is natuurlijk materiaal, wat de eigenschap heeft om te krimpen of uit te zetten. Dit heb je niet zo snel met composiet. Doordat composiet recyclebaar is, is het ook milieuvriendelijk.

Nadelen
Ben je een echte fan van hout, dan zal composiet je waarschijnlijk niet kunnen bekoren. Composiet lijkt dan wel op hout, maar het voelt niet zoals hout. Daarnaast speelt de prijs ook mee. Composiet vlonderplanken zijn stukken duurder dan houten vlonderplanken.

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *