Actie gestart voor een krachtig en consistent energiebesparingsbeleid

Sluit u aan bij de petitie!

Het lukt Denemarken wel om onafhankelijk te worden van buitenlandse energiebronnen. In Nederland verkwanselen we onze bodemschatten in zo’n hoog tempo dat de aarde in Groningen beeft en het klimaat wordt verpest. Het beleid in Nederland zwalkt en is niet consistent. Hierin moet snel verandering komen want het is allang vijf voor twaalf geweest.

Op 01-01- 2014 heeft het kabinet opmerkelijk onopgemerkt woningisolatie duurder gemaakt door de btw te verhogen. Veel woningcorporaties en bedrijven blijken hiervan nog niet eens op de hoogte zijn. Het kabinet heeft geen extra inkomsten ingeboekt omdat de extra opbrengst door de hogere btw-heffing teniet wordt gedaan door een daling van de omzet. Waarom deze maatregel wel is ingevoerd, weet het kabinet zelf ook niet meer precies. Er circuleren nu twee verklaringen die allebei weinig hout snijden. Vast staat dat er geen zorgvuldige afweging heeft plaatsgevonden en het voorstel niet interdepartementaal is besproken. Tot overmaat van ramp heeft het kabinet vergeten bedrijven en burgers tijdig te informeren over de verandering van de btw-regeling.

Staatssecretaris Wiebes erkent dat er fouten zijn gemaakt in de communicatie over de wijziging van de btw-regeling maar vindt dat de bedrijven op moeten draaien voor de schade die daardoor is ontstaan. Dit was de druppel die de emmer deed overlopen en aanleiding vormde een verzoek in te dienen bij de Tweede Kamer om een petitie te mogen aanbieden. De Commissie Financiën heeft dit verzoek gehonoreerd in de procedurevergadering van 23 april. De petitie zal op dinsdag 13 mei worden aangeboden, net op tijd voor Algemeen Overleg dat op 15 mei zal worden gehouden. De petitie wordt inmiddels ondersteund door diverse organisatie waaronder de SBVN, VENIN, TONZON, Spaar het Klimaat en Klimaatbureau HIER. De initiatiefgroep hoopt dat nog meer organisaties zich hierbij zullen aansluiten. Organisaties, bedrijven en instellingen kunnen daarvoor hun naam en logo sturen naar b.roelink@tonzon.nl en de online petitie ondertekenen via: http://energiebesparingsbeleid.petities.nl/
De logo’s zullen op een rol worden gedrukt, die op 13 mei bij het aanbieden van de petitie in het gebouw van de Tweede Kamer zal worden uitgerold.

Constateren
Dat het kabinet geen consistent energiebesparingsbeleid voert. Aan de ene kant wordt een fonds opgericht voor goedkope leningen om energiebesparende maatregelen te kunnen treffen terwijl aan de andere kant op 1-1 2014 woningisolatie duurder is gemaakt door de btw op woningisolatie te verhogen. Daarbij is de Rijksoverheid vergeten de wijziging van de btw-regeling tijdig te communiceren naar het bedrijfsleven en het publiek.

Verzoeken
De Tweede Kamer:
1. Het grote belang van energiebesparing en daarmee warmte-isolatie voor de toekomst van Nederland te erkennen en te verankeren.
2. Ervoor te zorgen dat er een consistent en duurzaam energiebesparingsbeleid gevoerd gaat worden.
3. De ingangsdatum van de verhoging van de btw op woningisolatie uit te stellen
4. totdat een nieuwe, duurzame regeling is ingevoerd.

Een van de eerste ondertekenaars is voormalig Staatssecretaris Dick Tommel die ook bij de aanbieding op 13 mei aanwezig zal zijn. De initiatiefgroep hoopt dat veel bedrijven, instellingen en organisaties en ook burgers hem zullen volgen. Het isoleren van woningen en gebouwen levert de samenleving immers extra werkgelegenheid en (woon)lastenverlichting op. Iedere m³ gas die daardoor in de Nederlandse bodem kan blijven, zal over dertig jaar een veelvoud opbrengen van wat het nu doet. We zijn het aan toekomstige generaties verplicht zorgvuldig om te gaan met onze bodemschatten en aan de Groningers om niet meer gas te winnen dan beslist noodzakelijk is. Het duurder maken van woningisolatie door de btw per 1 januari 2014 te verhogen, bevordert niet de toepassing van woningisolatie is daarmee strijdig met de klimaatdoelstelling van dit kabinet. De manier waarop de wijziging van de regeling is gecommuniceerd, past niet binnen de kaders van behoorlijk bestuur. Vandaar het beroep op de Nederlandse volksvertegenwoordiging om het grote belang van warmte-isolatie voor de toekomst van Nederland te erkennen en ervoor te zorgen dat er een consistent en duurzaam beleid gevoerd gaat worden. Het voortdurend wisselende beleid dat tot dusver is gevoerd is slecht voor de continuïteit van deze jonge bedrijfstak en slecht voor het animo van de burger om energiebesparende maatregelen te treffen.

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *