8 tips om je kleding langer mooi te houden

8 tips om je kleding langer mooi te houden

Duurzaam en bewust leven zit hem in allerlei facetten van het leven. Zo ook in de kleding die je draagt. Je kunt letten op welke stof het is en hoe dat geproduceerd wordt, bijvoorbeeld. Je kunt zo duurzaam mogelijk je kleding wassen door dat bijvoorbeeld op een lage temperatuur te doen en een ‘groen’ wasmiddel te gebruiken. Maar duurzaamheid zit hem ook in hoelang je gebruik kunt blijven maken van een kledingstuk. Daarvoor is het belangrijk om het zo lang mogelijk mooi te houden. Maar hoe doe je dat? We geven een aantal belangrijke tips.

Aan de wasvoorschriften houden

Als je je kleding zo lang mogelijk mooi wilt houden, is het allerbelangrijkste wat je kunt doen je aan de wasvoorschriften houden. Deze staan vermeld op een label aan de binnenkant van je kledingstukken. Dit label noemen we een wasetiket. Op het wasetiket staan verschillende symbolen die je waardevolle informatie geven over hoe je met het kledingstuk moet omspringen. Bijvoorbeeld op welke temperatuur het gewassen moet worden, of het überhaupt in de wasmachine kan en of het in de droger mag. Ook staat er informatie over het eventuele strijken ervan op. Meer weten? Lees dan meer over wasvoorschriften.

Was binnenstebuiten

Wanneer je je kleding wast, doe je er om het zo lang mogelijk mooi te houden zeer verstandig aan om kledingstukken eerst binnenstebuiten te keren. Dat levert wel wat extra werk op, omdat je ze na het wassen dan weer opnieuw binnenstebuiten moet keren, maar het kan wel veel zichtbare slijtage helpen voorkomen. Zeker bij kledingstukken met prints, borduursels en delicate stoffen die extra gevoelig zijn voor slijtage. Op deze manier bescherm je kledingstukken tegen de ruwe bewegingen in de wasmachine en schurend contact met andere kledingstukken, waardoor ook de kans op pluisjes vermindert. Door deze extra moeite te nemen, kun je de levensduur van je kleding aanzienlijk verlengen.

Vermijd overmatig wassen

We hebben het tot nu toe gehad over hoe je je kleding moet wassen om het zo lang mogelijk mooi te houden, maar feit is dat kleding als je het keer op keer wast toch aan slijtage onderhevig is. Kleuren vervagen stukje bij beetje en uiteindelijk is je kledingstuk toch rijp voor de prullenbak. Daarom is het zaak om overmatig wassen te vermijden, zodat je dit proces niet onnodig versnelt. Was je een kledingstuk enkel omdat het niet zo lekker meer ruikt? Een textielverfrisser of stoomapparaat kan ook helpen om de vervelende geur eruit te krijgen, zodat je het alsnog kunt dragen. Die laatste optie helpt tevens om lichte vlekken te verwijderen uit textiel. Hang kleding die je vaker dan één keer draagt voor een wasbeurt tussendoor buiten of in een goed geventileerde ruimte op, zodat het fris blijft.

Hangend drogen

Hangend drogen

Als we het dan toch hebben over het ophangen van kleding, dan hebben we meteen een bruggetje naar de volgende tip: droog gewassen kleding door het op te hangen aan een droogrek of een waslijn. Dit om te voorkomen dat je de droger gebruikt om kledingstukken te drogen. Nu kan niet ieder kledingstuk zomaar in de droger – bestudeer hiervoor het wasetiket – maar als je dat wel doet, levert dat extra slijtage op. De intense hitte van een droger kan immers de vezels van je kleding beschadigen, waardoor ze hun vorm en elasticiteit verliezen. Hangend drogen is zachter voor de stoffen en helpt kreukels te verminderen, wat ook meteen de noodzaak van strijken vermindert. Deze tip is vooral gunstig voor delicate en natuurlijke stoffen zoals katoen, wol en zijde die gevoelig zijn voor krimpen en vervormen bij blootstelling aan hoge temperaturen.

Niet te vaak strijken

Helaas zorgt het hangend drogen van kledingstukken er niet altijd voor dat ze geheel kreukloos worden. Omdat je er wel netjes bij wilt lopen, ga je ze dan dus toch strijken om de kreukels eruit te krijgen. Hoewel het ook belangrijk is om je kleding mooi te houden dat er geen kreukels lang in blijven zitten, is het wel goed om je ervan bewust te zijn dat overmatig strijken een negatieve invloed heeft. De hitte van het strijkijzer kan leiden tot verzwakking van de stof, vooral bij delicate materialen zoals zijde en synthetische vezels. Gebruik als het kan liever een stomer om kreukels te verminderen. Stomen is immers minder schadelijk voor de stof en helpt om de vorm en structuur van je kleding te behouden. Geen stomer tot je beschikking? Je kunt ook je kleding in de badkamer ophangen tijdens een warme douche. De stoom die je daarbij produceert helpt kreukels te verminderen zonder direct contact met hitte.

Behandel vlekken direct

Een vlek maken in je kleding is iets dat iedereen kan overkomen, hoewel het sommigen vaker overkomt dan anderen. Als je nog langer van je kledingstuk wilt kunnen blijven genieten, is het dan zaak om de vlek onmiddellijk te behandelen. Doe dit bij voorkeur met een natuurlijke vlekkenverwijderaar zoals baking soda of witte azijn. Dep de vlek eerst met een schone doek om overtollige vloeistof te verwijderen, maar doe dit zonder te wrijven om verdere verspreiding te voorkomen. Breng vervolgens een kleine hoeveelheid baking soda of azijn aan op de vlek en laat het even inwerken voordat je het kledingstuk vervolgens voorzichtig wast. Voor hardnekkige vlekken kun je een pasta maken van baking soda en water, deze op de vlek aanbrengen en zachtjes inwrijven voordat je het uitspoelt.

Goed opbergen

Goed opbergen

Ook het goed opbergen van je kleding speelt een rol in de levensduur ervan. Kleding die je niet draagt, berg je het beste op in een koele, droge ruimte. Als je ze wilt beschermen tegen stof en motten, doe je er verstandig aan ze in ademende kledinghoezen op te bergen. Gebruik geen plastic hoezen, want die houden vocht vast, waardoor schimmelvorming kan ontstaan. Zorg dat je kleding kan ademen in de kast door hem niet te vol te stoppen. Als kleding samengeperst wordt in de kast, kan dit kreukels en vervorming veroorzaken. Zorg voor zware kledingstukken die moeten hangen voor stevige hangers. Kleding die kan uitrekken, zoals gebreide truien, kun je het beste liggend opbergen. Om insecten af te schrikken, kun je lavendelzakjes of cederhout toevoegen aan je kast.

Kies kwaliteitskleding

De levensduur van je kleding valt en staat niet alleen met de manier waarop je ermee omgaat. De kwaliteit van de kledingstukken zelf speelt daar natuurlijk ook een rol in. Kleding van hoge kwaliteit is vaak gemaakt van sterkere, duurzamere stoffen die beter bestand zijn tegen slijtage en vaker wassen. Ze behouden hun vorm, kleur en textuur langer, waardoor je minder vaak nieuwe kleding hoeft te kopen. Goedkope kleding van lage kwaliteit slijt sneller en is daardoor eerder aan vervanging toe. Geef daarom liever wat meer uit voor kwaliteitskleding van duurzame materialen, want dit is niet alleen op de lange termijn goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Misschien dat bovenstaande zaken een nieuwe mindset vereisen. Je moet wat bewuster omgaan met je kleding, zowel in het wassen ervan als in het drogen, kreukvrij maken en opbergen ervan. In het begin is dat misschien vervelend, maar op den duur ontwikkel je er een routine in die als normaal gaat aanvoelen. Je zult merken dat je daardoor langer plezier hebt van je kleding, want hoe leuk shoppen ook kan zijn voor sommigen, het is beter voor het milieu om niet telkens iets nieuws aan te schaffen.

Plaats een reactie op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *