Wat eten we vandaag? Tomaat!

Zonnig smaakbommetje #11.

Kaaskoppen? Tomatenmonsters, dat zijn we! 90 procent van de Nederlandse huishoudens hamstert namelijk een trosje rode rakkers in de groentelade. Daarbij zijn we na Mexico het grootste tomatenexportland van de wereld. Hoe intens we ook genieten van deze zoetsappige groente, de productie blijft helaas energieslurpend doordat tomaten alleen kunnen groeien in kassen of uit warmere landen moeten worden geïmporteerd. In de zomer zijn er echter twee redenen om toch een tomaatje te eten: in deze tijd van het jaar hoeven de kassen niet zo hard te stoken én de hoge dosis lycopeen in de tomaten werkt als een inwendige zonnebrandcrème.

Tomaatavocadowafels met tuinkruiden

Tomaatavocadowafels met verse tuinkruiden

Bereidingstijd: 5 minuten
Aantal personen: 2

Ingrediënten:
– 2 rijstwafels
– 1 tomaat
– 1 avocado
– Grove mosterd
– Verse bieslook
– Verse peterselie

Bereiding:
1. Snijd de avocado in de lengte door de helft. Draai de helften in tegengestelde richting van elkaar af. Schep van beide het vruchtvlees op twee kleine bordjes en prak het fijn met een vork.
2. Houd twee topjes van de peterselie apart voor de garnering. Knip 4 stengels verse bieslook en twee takjes peterselie in kleine stukjes en verdeel ze over het avocadoprakje.

Avocadoprakje

3. Besmeer de rijstwafels met een dun laagje grove mosterd. Verdeel hier de avocadotuinkruidenprakjes over.
4. Snijd de tomaat in dunne plakjes en leg deze bovenop de wafels. Garneer met de topjes peterselie.

Tip uit de keuken van De Betere Wereld
Het woord zegt het al. De tuinkruiden uit dit recept zijn net zo onverwoestbaar als onkruid. Bij de Deka en Appie koop je ze vers én biologisch in een potje aarde. Plant ze rond begin april in de tuin of zet ze op je balkon en je bent het hele voorjaar en de zomer verzekerd van groene smaakmakertjes. Peterselie is zelfs winterhard en bieslook kun je heel eenvoudig én verantwoord bemesten met koffiedik.

Enjoy en een zonnige groet,

Mariska Gunsing
Natural Food & Yoga Junkie

Zonnige smaakbommetjes
Omdat je elke dag je smaakpapillen met iets bewusts én verrukkelijks wil verwennen, inspireer ik je in deze foodserie met onweerstaanbare recepten waar de natuur en je lichaam keihard ‘Jaaaa!’ tegen zeggen. In ieder recept zet ik een soort fruit of groente in het zonnetje, dat volgens de ‘biologische klok’ in die betreffende maand klaar is voor de oogst. Omdat seizoensgroenten en -fruit in de open – vaak Nederlandse – grond groeien, is de productie energiezuinig. Ze zien zonlicht in plaats van energieslurpend kaslicht en ze hoeven geen slopende wereldreis met het vliegtuig of in een ijskoude vrachtwagen te maken. Als al onze lezers meer eten wat de seizoenen ons brengen, besparen we met z’n allen op een leuke en vooral lekkere manier enorm veel energie.

Lees ook:
> Zonnige smaakbommetjes #10: Frambozen & Blauwe Bessen
> Zonnig smaakbommetje #9: Spinazie
> Zonnig smaakbommetje #8: Krop Sla

 

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *