Biodynamisch geitenijs in Amsterdamse Bos

Zoals veel vaker vallen biodynamisch werkende boeren in de prijzen. De Ekoland Innovatieprijs biologische landbouw 2018 ging naar de relatief kleine biodynamische geitenboerderij Ridammerhoeve.

Educatie en zorg

Geitenboerderij Ridammerhoeve ligt midden in het Amsterdamse Bos. Hier begonnen Willem, Corine en Tom Dam in 1988 met het houden van geiten. Inmiddels kan iedereen uit de regio hier de biodynamische landbouw in al haar facetten beleven. Kinderen leren al belevend wat de relatie is tussen het boerenleven, de dieren, de natuur en het dagelijkse eten op hun bord. Je kunt hier een gezond biodynamisch ontbijt nuttigen of een high tea reserveren, een workshop geitenkaas maken bijwonen of een ruimte voor je vergadering reserveren. Terwijl je als bezoek een kijkje neemt, gaat het werk op de boerderij gewoon door. Naast zo’n honderd melkgeiten lopen hier ook kippen in de uitloop, koeien, varkens en lammetjes in de wei en er zijn een paard en pony te verzorgen. In deze veilige, natuurlijke omgeving gebeurt dit mede door mensen met een zorgvraag of die zijn vastgelopen, om hen zo weer in het arbeidsritme te krijgen.

Duurzaam investeren

Dat biodynamisch werken toekomstgericht is, bewijst de Ridammerhoeve. Zo was de jury onder de indruk van het duurzame initiatief om een rijdende afrastering in de wei op zonne-energie te ontwikkelen. Ook het ambachtelijk werken in de kaaskelder blijft niet beperkt tot het maken van kaas, inmiddels wordt de verse geitenmelk verwerkt tot verschillende producten, zoals ijs. Die kun je in het restaurant met terras proeven of in de boerderijwinkel kopen. Inclusief de andere producten van het land, zoals de Demeter-groenten uit eigen moestuin.

Juryoordeel: landbouw van de toekomst

De jury: “Met veel passie en gedrevenheid zijn ze een goed werkende geitenhouderij én met jaarlijks 350.000 bezoekers een grote publiekstrekker. Door de eigen ontwikkelde afrastering verdubbelt de grasopname. Het gemaaide gras gaat naar de eigen hooidrogerij en dit voer zorgt voor gezonde geiten. Als kapitaal zien zij de natuurlijke ritmes en processen op het bedrijf en het natuurlijke gedrag van de dieren. Met hun bedrijf zijn ze een duurzaam kompas voor de gehele landbouw.”

Zo geeft de biodynamische landbouw het leven door; een vruchtbare aarde. barstensvol leven. Meer weten over onze Demeter bedrijven en producten: www.stichtingdemeter.nl

Bert van Ruitenbeek,
directeur Stichting Demeter
Demeter is sinds 1828 het kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw en voeding

 

Meer columns van Bert:

Hashtag #WeDo
Spiegelen aan de natuur
De giftige frieten van McDonalds
Het vergif van suiker en bewerkt voedsel
Het laatste taboe over voeding en gezondheid

 

Niets missen van De Betere Wereld?

Like dan onze Facebook-pagina en blijf op de hoogte.
Of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *