Hoe kleed je een veranda duurzaam en gezellig aan?

Hoe kleed je een veranda duurzaam en gezellig aan

Veranda’s zijn hartstikke populair en dat is niet bepaald verwonderlijk; ze bieden je het ultieme buitengevoel, zijn super cosy en comfortabel. Wat we vaak zien is dat warme lucht lekker blijft hangen in de veranda en je zit natuurlijk beschut: ideaal om tot lang in de avond te genieten van je veranda. Maar hoe richt je hem gezellig in, waar let je op?

Vakantie in je eigen tuin met een veranda

Tot ’s avonds laat buiten zitten, en overdag beschutting tegen de warme zon. Wie wil dat nu niet! Steeds vaker kiezen mensen voor een veranda in de eigen tuin. Wil jij ook een veranda kopen en vraag je jezelf af hoe je ‘m zo comfortabel mogelijk kunt inrichten, neem dan de onderstaande punten mee.

Open of gesloten veranda?

We zien vaak veranda’s ingericht alsof het de woonkamer annex keuken betreft. Super gaaf natuurlijk, maar vergeet niet dat een veranda veel te maken krijgt met de weersomstandigheden, dit geldt dan vooral voor open veranda. Veranda’s die omsloten zijn en maar één opening kennen, hebben beduidend minder last van weersomstandigheden. Op Foravida.nl zie je uiteenlopende modellen om er een beeld bij te krijgen.

Toch krijgen veranda’s altijd wel te maken met vochtige lucht. Deze lucht kan je inboedel op den duur aantasten, schimmel veroorzaken, of apparatuur aantasten. Koop daarom zoveel mogelijk spullen en meubels die tegen alle weersomstandigheden bestand zijn; tuinmeubelen en campingspullen dus, die echt voor buiten bedoeld zijn.

Wensen in kaart brengen

Welke ruimte heb je tot je beschikking en welke onderdelen van de inrichting zijn voor jou echt belangrijk? Denk aan een eethoek, loungehoek, dressoirs, buitenkeuken inclusief bar, maar denk ook over het type vloer na.

Om je veranda gezellig in te richten, is het belangrijk om te kiezen voor lichte kleuren, aangezien veranda’s altijd net wat donkerder zijn wanneer zij maar één opening kennen. Zo kun je de veranda verven in een lichte kleur, en kies je voor lichte meubelen.

Hoekjes lenen zich bij uitstek voor het plaatsen van een loungehoek; een mooie hoekbank met salontafel biedt super veel comfort – steeds meer mensen kiezen ook nog eens voor een tv in de veranda, zo kun je lekker tot ’s avonds laat jouw favoriete films kijken.

De verlichting is een van de grote sfeermakers, maar kan ook serieus insecten aantrekken. Kies voor warm licht, dit trekt de minste insecten aan.

Denk ook aan de stijl van inrichting; je hebt nu de vrije keuze en kunt iedere stijl kiezen die je wilt! Denk aan een mediterrane stijl, de Ibiza stijl, of Balinese stijl. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je veranda in dezelfde stijl als je interieur in te richten, zo ontstaat er een geheel.

Passen en meten

Meet heel goed je veranda op en maak desnoods een plattegrond en teken hierop de meubelen. Zo krijg je vooraf al een beeld van de mogelijkheden. Er zijn fantastische programma’s online te vinden waarin je een kamer alvast op schaal kunt inrichten!