Beste platenspeler 2024 – Top 10

Beste platenspeler

Beste platenspeler volgens ons onderzoek

Veel ‘ouderwetse’ producten zijn vervangen door moderne producten. Kijk maar eens naar analoge wekkers; die wekkers zijn grotendeels vervangen door heuse wifi wekkerradio’s. Ook op het gebied van muziek afspelen is een dergelijke verandering zichtbaar. De ‘ouderwetse’ platenspeler is veelal ingewisseld voor bluetooth speakers of een ander soort speaker. Desalniettemin zijn platenspelers weer aan een nieuwe opmars bezig! Dit was voor ons voldoende reden om op zoek te gaan naar de beste platenspeler van 2024. Onze bevindingen én complete top 10 delen we graag met je in dit artikel.

Top 10 beste platenspeler 2024:

Dit is onze top 10 beste platenspelers van 2024:


Uitgelicht: 5 beste platenspelers

Onze keuze voor de 5 beste platenspelers lichten we hieronder toe.


1. Sony PS-LX310BT

Uit ons onderzoek is gebleken dat de Sony PS-LX310BT de beste platenspeler van 2024 is. Deze platenspeler oogt niet alleen prachtig, maar is ook nog van talloze extra’s voorzien. Wat te denken van de bluetooth ontvangen? Deze ontvanger stelt je in staat om muziek op je draadloze bluetooth speaker of -koptelefoon af te spelen.

Deze beste platenspeler is uiteraard ook gewoon op bedrade speakers en een versterker aan te sluiten. Dankzij de bluetooth ontvanger biedt ‘ie in ieder geval nóg meer afspeelmogelijkheden. Ongeacht waar je voor kiest, geniet je van kraakhelder geluid. Dit geluid is onder meer aan de nieuwe, stevige pick-up arm te danken.

Sony heeft voor een vrij eenvoudig design gekozen. De Sony PS-LX310BT is vrij plat en is hierdoor perfect op een tafel, dressoir of kast neer te zetten. Daarmee is het, in onze ogen, ook qua uitstraling een ware aanwinst voor je woning. Deze platenspeler biedt bovendien twee afspeelsnelheden: 33 1/3 en 45 RPM. Je hebt alle touwtjes in eigen handen en geniet optimaal van je prachtige lievelingsmuziek!

2. Fenton RP115

De Fenton RP115 is de beste retro platenspeler van 2024. Deze platenspeler is precies wat je van een retro variant mag verwachten: hij is compact, hij is vrolijk gekleurd en hij ziet er retro uit. Daarbij is het echt geweldig dat Fenton voor een combinatie van een koffer en platenspeler heeft gekozen. In deze koffer zitten ook nog speakers ingebouwd, waardoor je in één keer klaar bent met deze set.

Deze retro platenspeler biedt de nodige afspeelmogelijkheden. Hij is namelijk voor alle plaatformaten geschikt, is van een bluetooth voorzien en werkt dus ook perfect samen met de ingebouwde stereospeakers. Dankzij de bluetooth ontvanger kun je ‘m perfect verbinden met bijvoorbeeld je tablet of smartphone voor het afspelen van muziek.

Het design van de Fenton RP115 is uiteraard subliem te noemen. Je kunt ‘m ook nog eens in talloze kleuren bestellen en hij is makkelijk in je interieur te verwerken. Qua instelmogelijkheden biedt deze retro platenspeler ook voldoende. Hij beschikt bijvoorbeeld over een automatische stop, is dus voor alle formaten platen geschikt en biedt 3 afspeelsnelheden: 33 1/3, 45 en 78 RPM.

3. Denver Platenspeler VPL120

De Denver Platenspeler VPL120 is de beste goedkope platenspeler. Voor deze variant betaal je nog geen €50 en dat vinden wij bijzonder interessant te noemen. Deze platenspeler is bijvoorbeeld ideaal voor mensen die eens een platenspeler uit willen proberen. Of die hier liever niet al te veel geld aan uitgeven.

Dit betreft een retro platenspeler in een koffer. In deze koffer zitten speakers ingebouwd, waardoor je van kraakhelder geluid geniet. Je geniet ook nog van meerdere afspeelmogelijkheden, een autostop functie en talloze afspeelsnelheden. Daarvoor heb je de keuze tussen 33 1/3, 45 en 78 RPM.

Wat ook geweldig is, is dat je de vinyl platen om kunt zetten naar MP3 bestanden. Hiervoor is speciale software in de platenspeler ingebouwd. Dit stelt je dus in staat om oudere vinyl platen naar moderne bestanddelen te digitaliseren.

4. Denon DP-300F

De Denon DP-300F is ook bijzonder goed beoordeeld door ons testpanel. Dit is namelijk een volledig automatische analoge platenspeler met talloze extra’s. Zo is ‘ie voorzien van een phono voorversterker, een unieke riemaandrijving en een instelbare afspeelsnelheid. Je hebt dus alle touwtjes in eigen handen en geniet optimaal van je lievelingsmuziek.

Deze platenspeler ziet er ook nog eens prachtig uit. Hij is ook nog van een handig deksel voorzien, waarmee je de platenspeler volledig stofvrij houdt. Gebruik je ‘m niet? Doe de deksel dan vooral dicht. Door de stijlvolle uitstraling past ‘ie ongetwijfeld prachtig in je interieur.

Al met al vinden wij dit de beste high end platenspeler. Deze platenspeler is niet goedkoop, maar biedt wel unieke extra’s. Deze extra’s maken het een high-end platenspeler, wat uiteraard ook te danken is aan de algehele bouwkwaliteit en afspeelkwaliteit.

5. House of Marley Stir it Up Bluetooth Platenspeler

De House of Marley Stir it Up Bluetooth Platenspeler mag in onze top 10 platenspelers niet ontbreken. Dit vinden wij namelijk de beste platenspeler met ingebouwde speakers. De speakers zitten in het houten component ingebouwd en geven echt prachtig geluid. Het is hierdoor op en top genieten van je vinyl platen.

Qua uitstraling vinden wij dit ook een unieke platenspeler. Deze platenspeler oogt prachtig, is van duurzaam materiaal gemaakt en gaat hierdoor bijzonder lang mee. Deze duurzaamheid valt uiteraard in smaak bij ons testpanel; wij hechten op Debeterewereld.nl veel waarde aan duurzaamheid.

Met de House of Marley Stir it Up Bluetooth Platenspeler kun je alle kanten op. Je kunt gebruik maken van de ingebouwde speakers en versterker, maar je kunt ‘m ook aansluiten op een externe speaker of hoofdtelefoon. Dankzij de bluetooth ontvanger luister je ook op een afstandje naar je favoriete muziek. Uiteraard kun je ook uit meerdere afspeelsnelheden kiezen én is ‘ie voor meerdere formaten platen geschikt.

Beste platenspeler

Hoe hebben wij de beste platenspelers geselecteerd?

Op basis van deze criteria hebben wij onze top 10 samengesteld:

  • Exacte samenstelling van de platenspeler
  • Design en afmetingen
  • Instelbare snelheid
  • Geschikt voor welke platen
  • Prijs-kwaliteitsverhouding

35 uur onderzoek verricht

40+ platenspelers bekeken

110 beoordelingen van andere gebruikers doorgenomen

Waarom hoort een platenspeler bij een betere wereld?

Een betere wereld draait niet alleen maar om duurzaamheid en het milieu. Het draait ook om de manier hoe je in het leven staat, hoeveel plezier je in het leven ervaart en hoe je van de mooie dingen in het leven kunt genieten. Wij zijn van mening dat je met een goede platenspeler optimaal van het mooie leven geniet. Je geniet van je favoriete lievelingsmuziek, je geniet mogelijk van een vleugje nostalgie en je geniet van de prachtige techniek. Wij zijn daarom met veel plezier op zoek gegaan naar de beste platenspeler van 2024, waarbij wij uiteindelijk op de 10 bovenstaande varianten uitgekomen zijn.

Beste platenspeler

Platenspeler kopen? Hier moet je op letten!

Voor de gemiddelde platenspeler moet je relatief diep in de buidel tasten. Het is daarom ontzettend belangrijk om een miskoop te voorkomen. Je wilt niet zomaar €50 tot €300 weggooien aan een platenspeler die niet helemaal aan je wensen voldoet.

Gelukkig heeft ons testpanel onderstaande koopgids samengesteld. In deze koopgids bespreken we de belangrijkste aandachtspunten. Let juist goed op deze aandachtspunten en vind daarmee snel de beste platenspeler voor in jouw situatie.

Soort platenspeler

Je moet eerst een keuze maken tussen de vele soorten platenspeler. Wil je een vintage platenspeler of retro platenspeler hebben? Gaat je voorkeur uit naar een normale, platte platenspeler? Heb je het liefste een platenspeler in/met een koffer? Of gaat je voorkeur uit naar een staande platenspeler? Dit zijn de meest gangbare soorten platenspelers. Bekijk deze soorten goed en stem dit goed op het gewenste gebruik af.

Met of zonder speakers

Wil je de beste platenspeler met speakers kopen? Of wil je liever een platenspeler zonder speakers hebben? De keuze is volledig aan jou. Mocht je graag een variant met speakers willen hebben, kun je overigens uit twee varianten kiezen. Je kunt voor een platenspeler met ingebouwde speakers óf een platenspeler met externe speakers kiezen. Voor beide varianten valt absoluut iets te zeggen.

Afspeelmogelijkheden

Bij een platenspeler moet je ook goed naar de afspeelmogelijkheden kijken. Beschikt de platenspeler bijvoorbeeld over een bluetooth ontvanger? Als dat het geval is, kun je ‘m aan een externe bluetooth speaker of koptelefoon koppelen. Dat biedt dus nog meer gemak en mogelijkheden.

Opties

Moderne platenspelers kunnen van allerlei opties voorzien worden. Denk hierbij aan een voorversterker, een CD-speler, een direct-drive aandrijving, de mogelijkheid om te converteren via USB en een auto stop en return systeem. Dergelijke opties brengen nog meer gemak met zich mee, maar worden zeker niet door alle gebruikers gebruikt. Bepaal daarom voor jezelf goed waar je precies baat bij hebt.

Instelmogelijkheden & formaat plaat

Het is ook verstandig om goed naar de instelmogelijkheden te kijken. Kun je bijvoorbeeld de afspeelsnelheid naar wens aanpassen? Bij de betere varianten is dat sowieso mogelijk!

Ook moet je goed naar het formaat plaat kijken. Kies je echter voor één van bovenstaande platenspelers? Dan weet je zeker dat de platenspeler voor alle formaten platen geschikt is.

Aansluitingen

Bij een platenspeler moet je ook even goed naar de aansluitingen kijken. We noemen maar wat voorbeelden: RCA-Tulp, Optisch, Coax digitaal, Koptelefoon, USB en Component. Ga goed na wat je precies op je platenspeler aan zou willen kunnen sluiten én welke aansluiting je daarvoor nodig hebt.

Prijs & kwaliteit

Tot slot vinden wij het belangrijk om je op de prijs en kwaliteit te wijzen. Hier kunnen we echter kort over zijn: ga puur voor de platenspeler die het beste op je wensen aansluit. Mogelijk moet je daar iets meer geld aan uitgeven, maar dat is de moeite meer dan waard. De beste platenspeler is bovendien duurzaam en gaat hierdoor ontzettend lang mee. Dáár houden wij ook van bij Debeterewereld.nl.

Veelgestelde vragen over platenspelers

Wat is het verschil tussen een handmatige, half-automatische en automatische platenspeler?

Bij een handmatige platenspeler moet je de toonarm zelf op de plaat zetten en aan het eind van de plaat weer terugzetten. Een half-automatische platenspeler stopt aan het einde van de plaat automatisch, maar je moet de arm zelf nog terugzetten. Een automatische platenspeler doet alles voor je: hij zet de toonarm op de plaat en brengt deze terug aan het einde. Als je meer controle wilt, is handmatig fijn, maar voor gemak kun je voor een automatische kiezen.

Moet ik een voorversterker gebruiken bij mijn platenspeler?

Dit hangt af van je platenspeler en je geluidssysteem. Sommige platenspelers hebben een ingebouwde voorversterker, maar als die ontbreekt, heb je een externe voorversterker nodig om het signaal op het juiste niveau te krijgen voor je luidsprekers of versterker. Controleer of je platenspeler een “phono” uitgang heeft, wat betekent dat je een voorversterker nodig hebt.

Hoe onderhoud ik mijn platen en platenspeler om ze in goede conditie te houden?

Houd je platen schoon door ze regelmatig af te nemen met een zachte, antistatische borstel om stof en vuil te verwijderen. Bewaar ze rechtop in een koele, droge omgeving. Voor je platenspeler is het belangrijk om de naald (stylus) schoon te houden en op tijd te vervangen om slijtage aan je platen te voorkomen. Zorg ook dat de platenspeler waterpas staat om vervorming van het geluid te vermijden.

Wat is het voordeel van een riemaandrijving versus een directe aandrijving bij platenspelers?

Een platenspeler met riemaandrijving heeft minder trillingen omdat de motor gescheiden is van de draaitafel, wat zorgt voor een nauwkeuriger geluid, ideaal voor thuisgebruik en audiofielen. Een directe aandrijving heeft de motor direct onder de draaitafel, wat meer kracht en stabiliteit biedt, vooral voor dj’s die snel willen starten en stoppen. Voor puur luisterplezier is een riemaandrijving vaak de beste keuze.