Is een overlijdensrisicoverzekering een goed idee?

Is een overlijdensrisicoverzekering een goed idee

Je bent er waarschijnlijk niet iedere dag mee bezig, maar ook jij zult een keer komen te overlijden. Helaas is het feit dat we allemaal komen te overlijden een van de weinige zekerheden die het leven biedt. Om je nabestaanden meer financiële zekerheid te bieden, kun je ervoor kiezen om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Wat deze verzekering precies inhoudt en of je er eentje zou moeten afsluiten, dat bespreken we in dit artikel.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering precies?

Laten we beginnen bij de basis zodat we op een lijn zitten. Wat is een overlijdensrisicoverzekering (ORV) nu precies? Eigenlijk is dat vrij eenvoudig. Sluit je deze verzekering af, dan krijgen je nabestaanden eenmalig een bepaald bedrag uitgekeerd van je verzekeraar. De hoogte van dat bedrag kun je zelf bepalen bij het afsluiten van een polis. Hoe hoger het verzekerd bedrag dat je kiest, hoe meer premie je maandelijks betaalt.

Waarom zou je een ORV afsluiten?

Sluit je een ORV af, dan krijgen je nabestaanden dus een eenmalig bedrag uitgekeerd na jouw overlijden. In directe zin heb je hier zelf natuurlijk niet zoveel aan. Je betaalt maandelijks geld, maar ziet hier zelf nooit iets van terug.

In indirecte zin heb je wel heel veel aan een ORV. Het geeft je namelijk de zekerheid dat je nabestaanden het minder snel financieel moeilijk zullen krijgen als jij er niet meer bent. Voor veel mensen is dat een hele fijne zekerheid om te hebben.

Jij moet er waarschijnlijk ook niet aan denken dat je gezin in financiële moeilijkheden komt, doordat jouw inkomen wegvalt na je overlijden. De periode van verlies van een dierbare is al zwaar genoeg. Als je gezin gedwongen moet verhuizen, omdat het bijvoorbeeld de huur niet meer kan betalen, dan maakt dat het verdriet alleen maar groter.

Is een ORV verplicht voor een hypotheek?

Veel mensen vragen zich af of een ORV verplicht is voor het afsluiten van een hypotheek. In het verleden kwam het namelijk vaak voor dat je een ORV moest afsluiten om een hypotheek te kunnen krijgen. Tegenwoordig is een overlijdensrisicoverzekering voor hypotheek echter meestal niet meer verplicht.

De reden hiervoor, is dat bepaalde mensen geen ORV konden afsluiten. Bijvoorbeeld omdat ze langdurig ziek waren en geen verzekeraar konden vinden die ze een polis wilde verstrekken. Als gevolg hiervan konden deze mensen geen hypotheek krijgen. Om deze problematiek te voorkomen, is ervoor gekozen om voor het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie de ORV niet meer verplicht te stellen sinds 2018.

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *