Aan tafel bij het Nationaal Schoolontbijt

zonnatura

Wessanen is een voedingsconcern dat handelt met de missie ‘healthier food, healthier people, healthier planet’. Het concern is Europees markteider en in Nederland is het bekend van onder andere Clipper (thee) en Zonnatura. We spraken met Jeroen Mustert, algemeen directeur Zonnatura & Wessanen Benelux.

Foto boven: De opening van het Nationaal Schoolontbijt in Beeld en Geluid in 2013 © Het Nationaal Schoolontbijt

Wat is de reden dat Zonnatura met het nationaal schoolontbijt meedoet?

Een goed ontbijt hoort bij een gezonde start van de dag, zeker voor schoolgaande kinderen. Door met voldoende energie aan de dag te beginnen, zijn ze beter in staat te leren, sporten en spelen. Nog steeds slaan te veel kinderen hun ontbijt over (of worden zij zonder ontbijt naar school gestuurd) en als ze wel ontbijten, is dat niet altijd volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum.
Het Nationaal Schoolontbijt werkt aan bewustwording rondom gezonde en verantwoorde voeding bij kinderen en Zonnatura draagt daar graag aan bij.

Welke producten krijgen de leerlingen te eten?

Net als vorig jaar bestaat het ontbijt uit volkorenbrood, tarwebolletjes, krentenbollen, halvarine, fruitstroop, smeerbare kaas, jam, 30+ kaas, halfvolle melk, fruit en groente. Bij deze 14e editie is het pakket verder uitgebreid met halfvolle yoghurt, biologische muesli en thee. Voor de kinderen met glutenovergevoeligheid zitten er weer glutenvrije crackers in het pakket. Het ontbijtpakket voldoet aan de nieuwe richtlijnen van het Voedingscentrum. Ook Jongeren Op Gezond Gewicht, de Hartstichting, de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging steunen wederom het initiatief. Daarnaast is Het Nationaal Schoolontbijt ambassadeur van Gezonde School, de aanpak die met advies en activiteiten scholen structureel helpt om de gezondheid van hun leerlingen te verbeteren.

schoolontbijt

Opening van het Nationaal Schoolontbijt in het Openluchtmuseum © Het Nationaal Schoolontbijt

 

Welke rol speelt het merk Zonnatura als het gaat om het terugdringen van suiker in producten?

Zonnatura staat voor producten die gemaakt zijn van natuurlijke en/of biologische ingrediënten zonder onnodige toevoegingen, betrouwbaar en transparant zijn, en van hoge kwaliteit zijn op basis van ingrediënten met voedingskundige meerwaarde. In dit kader zijn we momenteel hard bezig om – waar mogelijk – op een natuurlijke wijze de hoeveelheid suiker in onze producten te reduceren. Onze Roasties laten zien dat het mogelijk is om een krokante en lekkere muesli te maken met minder suiker. 

Welke kant wil Jeroen Mustert op met Wessanen?

Ons doel is om meer en meer mensen kennis te laten maken met de voordelen van gezonde en duurzame voeding.

Wessanen is bezig met ‘Journey to a Green Future’. Wat houdt dit in?

Er is nooit een grotere behoefte geweest om de voedingswereld te veranderen dan nu. Issues als obesitas, te veel zout en suiker in voeding, overconsumptie van vlees, GMO in voeding, maar ook de degradatie van grond en het verdwijnen van regenwoud.., de onderwerpen zijn alom bekend. Het maken van gezondere voedingskeuzes is een belangrijk onderwerp geworden voor de mensheid, als ook voor planeet Aarde. Daarom heeft Wessanen ‘healthier food, healthier people, healthier planet’ als missie gekozen. Wessanen heeft als doel om een bijdrage te leveren om mensen hun dagelijkse voedingspatroon te laten verbeteren. In de meeste gevallen is voeding die goed is voor onze eigen gezondheid, ook goed voor die van de Aarde. En vice versa.
Naast het managen van Wessanen als onderneming betekent dit ook het verhogen van de aandacht voor de voedingsissues onder werknemers, consumenten, afnemers en andere betrokkenen.

www.schoolontbijt.nl

schoolontbijt

Opening van het Nationaal Schoolontbijt in 2015 © Het Nationaal Schoolontbijt

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *