Biologisch? Check het ‘groene blaadje’

skal biocontrole

Skal Biocontrole verleent keurmerk na grondige check

Bio of organic: het zijn veelbelovende termen, maar hoe weet je of een product écht biologisch is? Alleen een product waarbij het groene blaadje op de verpakking staat, is daadwerkelijk en aantoonbaar biologisch.

De consument van een biologisch product moet ervan op aan kunnen dat het product ook echt biologisch is. Voor toezichthouder Skal Biocontrole betekent dit: geproduceerd volgens de regels die daarvoor in de hele EU gelden.

Biologisch eten: Betrouwbaarheid vooropEuropees biologisch keurmerk
Het blijkt dat de biologische bedrijven zich goed aan die regels houden en dat moet zo blijven. Biologisch is een wettelijk beschermde term: een landbouwproduct of voedingsmiddel mag alleen biologisch heten als het productieproces aan wettelijke voorschriften voldoet. De voorschriften zijn erop gericht zo natuurlijk mogelijke voeding te produceren. Ook als op een product het woord bio, eko, eco of organic staat, moet het voldoen aan de eisen voor biologisch.

Telers en bedrijven moeten voldoen aan de ‘gewone’ regelgeving voor voeding en daar bovenop aan de Europese biologische wetgeving. De hele keten wordt gecertificeerd en gecontroleerd.

Margreet van Brakel

Margreet van Brakel, directeur van Skal, zegt het zo:
“Overheid, ondernemers en Skal spelen elk hun eigen rol. De overheid bepaalt de regels, de bio-ondernemers leven deze na en Skal controleert. Met het Europees biologisch keurmerk maken we de inspanningen van de ondernemers zichtbaar voor de consument”.

 

Modern toezicht
Van Brakel “We richten ons bij de jaarlijkse inspecties vooral op thema’s die van groot belang zijn voor de consument. Denk daarbij aan dierenwelzijn, het niet toepassen van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest en het gebruik van biologische grondstoffen in de levensmiddelenindustrie”. De ontwikkeling van Skal gaat door. Dat betekent dat Skal de inspecties verdiept en zich nog meer richt op risico’s en meldingen. Daar waar het nodig is, oefent Skal extra streng toezicht uit. Ook gaat Skal steeds vaker onverwacht inspecteren bij de biologische bedrijven.

Skal inspectie

“De groeiende omzet van de bio-sector over de afgelopen jaren maakt dat biologisch steeds meer onderdeel wordt van mainstream. Met dat biologisch uit haar niche komt, staat de sector steeds meer in de schijnwerpers. Als toezichthouder reageren we op de groei van de sector door meer en kritischer te inspecteren. Maandelijks verwelkomen we rond de 30 nieuwe biologische bedrijven. Deze staan vanaf het begin onder onze controle, zodat ze weten wat er van hen wordt verwacht om een aantoonbaar betrouwbaar biologisch product te leveren.”

Meer informatie vind je op www.skal.nl


Lees ook:
>Indoor stadsnatuur in Amsterdam
>Bewust festival voor de hele familie

Plaats een reactie op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *